Manja slova Veća slova RSS
>

Ministar sporta upriličio svečani prijem u čast kadeta: Vjesnici ste nove Crne Gore, uzor vršnjacima i ponos države

Ministar sporta upriličio svečani prijem u čast kadeta: Vjesnici ste nove Crne Gore, uzor vršnjacima i ponos države
Datum objave: 23.08.2017 15:25 | Autor: Ministarstvo sporta

Ispis Štampaj stranicu


Ministar sporta Nikola Janović organizovao je svečani prijem u čast istorijskog uspjeha naše kadetske košarkaške reprezentacije koja je na nedavno završenom Evropskom prvenstvu u Podgorici, osvojila srebrnu medalju. 

Janović: Rodili su nam se novi asovi

“Ako je iko mislio da se više ne rađaju asovi poput Žarka Paspalja, Vlada Šćepanovića, Duška Ivanovića, Bojana Dubljevića, Nikole Vučevića, ovih 12 veličanstvenih kadeta pred kojima danas stojimo demantovali su i najveće skeptike – poručio je ministar sporta. 
''Svi do jednog rođeni 2001. godine i stasali. Neki u Ulcinju neki u Podgorici i Nikšiću. Neki u Beranama, Bijelom Polju, Kolašinu. U njihovim rodnim gradovima kovalo se ovo pozlaćeno srebro koje sija na njihovim gorštačkim grudima i kojim se danas diči i ponosi cijela Crna Gora” – kazao je ministar i dodao da više nema nikoga ko nije čuo za plejmejkere Luku Živanovića, Danijela Marsenića, Harisa Karamangu, bek-šutera Jovana Kljajića, Stefana Vlahovića, Marka Kljajevića Feđu Pavlovića, krilne centre Bojana Tomaševića, Đorđa Marinovića, nisko krilo Viktora Vujisića i centra Nikolu Gojičića i Miletu Boškovića. 

Dobro upamtimo njihova imena

“To su vijesnici nove Crne Gore, uzor i primjer njihovim vršnjacima a ponos države i njihovih porodica. Inspiracija su svoj djeci i omladini da neprekidan rad i trud, disciplina, posvećenost i upornost stvaraju talenat i da je to ključ kojim otključavamo naše mogućnosti a snove pretvaramo u stvarnost'', istakao je Janović. 

Svim sportistima sa velikim snovima potrebna je, kako je rekao, država sa jakom vizijom.
  
''Crna Gora je ima u novoosnovanom Ministarstvu Sporta. To ćemo potvrditi novim Zakonom o sportu koji će biti po mjeri crnogorskih sportista naročito onih mladih i perspektivnih poput naših košarkaških kadeta, fudbalera, vaterpolista, rukometaša i rukometašica, atletičara i atletičarki, karatista i karatistkinja, džudista i džudistkinja koji pod zastavom Crne Gore sve više i sve češće osvajaju evropske i svjestske vrhove ali i srce nacije'', dodao je Janović i naveo da je drugo mjesto kadetske košarkaške reprezentacije na ovako značajnom takmičenju kao što je nedavno završeno Evropsko prvenstvo u Podgorici, rezultat koji ima ne samo posebnu međunarodnu već i istorijsku vrijednost i značaj za Crnu Goru.
  
Ministarstvo sporta nagradiće kadete sa 20 000 eura

“Naše sjajne kadete očekuje maksimalnih 20 hiljada eura jer su oni to zaslužili. To je međutijm sve samo ne mjera njihovog uspjeha jer on nema cijenu. Niti se može platiti ona uzavrela navijačka atmosfera iz SC Morača koja se ubrzo preselila u crnogorske domove, na društvene mreže, portale, novine, radio i TV emisije, i ovjekovečila se u pričama o ''dječacima iz ulice crnogorskog ponosa''- poručio je ministar sporta i dodao da ne sumnja da će naši reprezentativci ponoviti istorijski uspjeh koji su ispisali 19. avgusta 2017. godine.
''Sjutra će o vašem vanserijskom uspjehu svjedočiti sportski hroničari. A ako se ikada bude snimao film o usponu crnogorske košarke vi ćete biti njegov glavni lik. Jer sve da se i istorijski uspjeh ispisan 19. avgusta 2017. više nikada ne ponovi vi ćete biti i ostati jedan od najsjajnijih simbola naše nacije. A hoće ponoviće se, jer tek ste počeli i hvala vam na tome'', zaključio je ministar sporta.

Kljajić: Hvala vam! Voli vas vaš kapiten!

U ime mladih košarkaša, na svečanom prijemu u Vili Gorica, obratio se prvi medju jednakima, lider tima i kapiten kadetske reprezentacije Jovan Kljajić, koji je zajedno sa saigračima briljirao na minulom Evropskom prvenstvu. Njegovi driblinzi, skok šutevi i maestralne asistencije ostavljale su bez daha. Kapiten Kljajić zahvalio je ministarstvu i Savezu na ukazanom povjerenju, a veliko hvala i stručnom štabu i saigračima bez kojih bi, kako je kazao, ovaj uspjeh bilo nemoguće ostvariti.
 
"Crna Gora je prvi put u istoriji vicešampion Evrope. Ima li veće časti nego biti dio tima koji je postigao taj rezultat. Borili smo svim srcem za ovu medalju. Hvala mojim drugovima, koji su svima pokazali kako se voli svoja zemlja. Hvala svima, voli vas vaš kapiten"- poručio je Kljajić.

Ostojić: Pohvale igračima, zasluge i navijačima, ovo nikada nijesam doživio 

Košarkaški savez, takodje zaslužuje sve čestitke kao organizator Evropskog prvenstva. Njegova kontinuirana posvećenost i podrška, takodje su doprinijeli istorijskom uspjehu kadeta. I neko za koga je sve to bio san, a ni jednog trena nije gubio vjeru u svoje kadete. On ih je odabrao. Selektor Mladen Ostojić, koji je i na svečanom prijemu u Vili Gorica, pohvalio svoje igrače na fantastičnim igrama i zalaganju.

"Moram posebno da zahvalim i publici. Čedrdeset godina sam u ovom sportu i nikada nijesam doživio ovakvo navijanje koje je bilo podstrek od prvog do posljednjeg minuta"- poručio je selektor Ostojić.

Svečanom prijemu u Vili Gorica, prisustvovali su i članovi stručnog štaba, kao i predstavnici rukovodstva Košarkaškog saveza Crne Gore s predsjednikom Milom Đukanovićem na čelu.